Voi mä niin muistan, kun itse haaveili kotoa pois muutosta. Suunnitteli, että mitä kaikkea tekisi omassa kodissa eri tavalla ja mitä jättäisi tekemättä. Siitä on aikaa 20 vuotta ja rapiat. Sen verran realisti kuitenkin oli jo silloin, että ensin oli oltava työpaikka, jolla vuokra maksetaan. Omillaan oli toimeen tultava. Jostain syystä tämä ei nykyään ole ihan itsestäänselvyys, vaan ensisijaisesti tunnutaan miettivän, että miten yhteiskunta asumisen kustantaisi. Ihan hirveän monta kertaa elämäni aikana en ole muuttanut. Äkkiseltään laskettuna 8 kertaa. No on sitä siinä jo. Pieni, yhden hengen, 27 neliön yksiö on vuosien varrella vaihtunut vajaan parinsadan neliön omakotitaloksi ja viideksi henkilöksi.

Tänä kesänä ensimmäinen lapsistani muutti virallisesti pois kotoa. Poikaystävän vuokrayksiö vaihtui omakotitaloon, jota rempattiin hartaudella ja pitkään, koko kevät ja vähän alkukesääkin. Ei vaan kuulunut kutsua kylään. Nykyäänhän ei voi kyläillä ilman kutsua. Niinpä päätin kutsua ihan itse meidät kylään. Kerroin, että olen tehnyt kakunkin jo aikoja sitten, että milloin voidaan tulla. Ei mennyt montakaan päivää, kun asia järjestyi.

Kakku ei vaan ollutkaan perinteinen syötävä, vaan pientä käyttöesinettä uuteen kotiin. Vaikka yhteistä eloa onkin takana vuoden verran, niin nuorten taloudesta puuttuu silti usein kaikennäköistä.

DSC08033.jpg

Ehkä meni vähän siivousaiheiseksi tämä kakku, mutta remontin jäljiltä toki siivottavaa löytyykin vielä pitkään. Haavanpuhditusaine tuli omaan talouteeni vasta lasten myötä. Mutta rempan viimeistelyssä saattaa sattua kaikennäköistä haaveria, joten hyvä, että ensiapuun löytyy välineet heti alkumetreillä.

DSC08035.jpg

Kokoonpanoon kuuluu tietenkin myös laastareita. Jotain syötävääkin kakussa oli: muutama perusmauste, että kiireen keskellä saa loihdittua nopeasti maukasta vatsantäytettä

DSC08034.jpg

Sappisaippuasta kuulin itse vasta paljon yli kolmikymppisenä. En halunnut lapselleni käyvän samoin. Tämä kun on ollut korvaamaton apu tahranpoistossa.

Nuorena ei ikinä ollut jostain syystä jääpaloja, kun jääpalamuotti oli ihan onneton tai sitä ei ollut ollenkaan. Asian olisi tietenkin voinut ratkaista jääpalapusseilla, mutta kun ei ikinä hoksannut hankkia. Nuorten taloudessa ei kylmän juoman tarjoilu jää nyt ainakaan jääpaloista kiinni, koska kakun täytteenä oli koko laatikollinen jääpalapusseja.

Monen monta muutakin tavaraa olisi tehnyt mieli tuohon kakkuun sujauttaa, mutta sitten kakun olisi pitänyt olla kooltaan aika paljon isompi.

DSC08037.jpg

Vessapapereistakin sai tyylikkään, kun koko komeuden paketoi sellofaaniin

DSC08036.jpg

Yhtään kyyneltä en vuodattanut muuton takia, eikä oikein ole yhtään haikeaakaan (huono äiti?). Johtuuko siitä, että tämä on vasta alkua? Vasta 1/3 lähtenyt. Olen onnellinen ja ylpeä lapseni puolesta, että rohkeasti astui omaan uuteen elämään. Ihanan valoisan ja omannäköisen kodin olivat nuoret kunnostaneet.